כמה עולה בית? כמה עולה חניה פרטית? כמה עולה בית עם ריצוף שיש וכמה עולה בית עם ריצוף גרניט פורצלן? עם השאלות האלה אפשר להמשיך עוד ועוד ולא לקבל תשובה לעולם, פשוט מכיוון שאין לשאלות הללו תשובה אחת טובה. אחד הפרמטרים שמשפיעים על עלות הבנייה הוא עלות בניה למטר, וזהו הפרמטר הנכון שסביבו יש לבדוק כל פעולת בנייה שאותה אתם מעוניינים לבצע.
מדוע משתמשים בעלות בנייה למטר ולא בעלות בנייה אבסולוטית?
דמיינו לעצמכם שאתם צריכים לקנות רשת יתושים לחלונות הבית שלכם. אתם ניגשים לחנות ושואלים כמה עולה רשת יתושים. המוכר לעולם לא יוכל להגיד לכם כמה תעלה לכם הרשת לה אתם זקוקים אלמלא תיידעו אותו במספר המטרים הרבועים של רשת לה אתם זקוקים על מנת לכסות את כלל החלונות בביתכם. לקוח אחד צריך רק מטר רבוע אחד בכדי להשלים רשת שחסרה לו בחלון הקטן של חדר השירותים בעוד לקוח אחר זקוק לעשרות מטר רבועים בכדי להחליף את הרשת בכל חלונות הבית. בכדי שתוכלו לחשב את העלות הכוללת למקרה הספציפי שלכם, הנתון שתקבלו מהמוכר יהיה למטר, כך שאתם תוכלו להכפיל את העלות למטר במספר המטרים הדרושים לכם ולהבין את היקף ההוצאה שבפניה אתם עומדים.
רשת היא כמובן דוגמא אחת בלבד, אך עלות בניה למטר הוא אולי הנתון החשוב ביותר בכל פרויקט בניה או מהלך שיפוץ שאתם מעוניינים לבצע. היכולת שלכם למשל להשוות את העלות שעומדת בפניכם בכדי לרצף את הבית בשיש או בגרניט פורצלן, תלויה בעלות למטר של שיש מול עלות למטר של גרניט פורצלן. בחנות הריצוף תקבלו את הנתון בעלות למטר ותוכלו להכפיל אותו במספר המטרים הרבועים של שטח הבית. עלות בניה למטר היא כמובן פרמטר שנכון לכל פעולת בנייה ואפילו העלות לקידוח כלונסאות המשמשים ליסודות המבנה ניתנת לפי מטר, ולאחר מכן מוכפלת באורך היסודות בהתאם לעומק החדירה שלהם אל הקרקע.
הכפילו את העלות בשטח לפני שאתם מקבלים החלטה
השימוש בנתון של עלות בניה למטר הוא בלתי נמנע, ויחד עם זאת נתון זה הוא לא תמיד הנתון הטוב ביותר לצורך שיקוף מציאות העלויות עבורנו. כך למשל, במחיר למטר ייתכן שהפער נשמע לנו מאוד לא משמעותי בין שתי אפשרויות שאנו בודקים, אך כאשר אנו מכפילים את העלות למטר במספר המטרים הדרושים לנו, הפער יכול להגיע לממדים שמשנים עבורנו את התמונה לחלוטין. דברים אלה נכונים כמובן בכל מקרה בו נדרשת לנו כמות גדולה של חומר גלם כמו למשל, עלות ריצוף, עלות טיח, עלות שטיח מקיר לקיר וכן הלאה. בכל המקרים הללו חשוב לקחת את הנתון של עלות בניה למטר, להכפיל אותו במספר המטרים הדרושים לנו ורק בהתאם לכך לקבל החלטה.