הצלחה בתביעה יצוגית תלויה באישור והכרה של בית המשפט. לאחר מכן יש להתייחס אל נושאים נוספים ולהתייעץ עם עורך דין לגבי ניהול התביעה בצורה נכונה.
הצלחה בתביעה יצוגית עשויה להסב רווחים לקבוצה מאוד גדולה של אנשים. אך על מנת להגיע למצב בו התביעה מאושרת על ידי בית המשפט, מתקבלת ואף מזכה את הקבוצה בסעדים, יש להכיר את תהליך התובענה הייצוגית הרצוי. נוכחות של עורך דין היא חלק משמעותי בהצלחתה של תביעה יצוגית ולכן כדאי להתחיל בהתייעצות עם איש מקצוע. מעבר לכך, לכל תביעה יצוגית יש מאפיינים שונים. ישנן תביעות המתנהלות מול גופים בנקאיים ועסקיים, לעומת תביעות המיועדות לשמירה על זכויות הצרכן והאזרח.
מאמר משפטי זה מבקש לבאר עבורכם כמה שאלות:
- איך ניתן לדעת אם ביה"ש יאשר את התובענה
- מה הפיצוי שיינתן לתובע
- ומה ההבדלים בין התביעות הייצוגיות
כך תדעו האם בית המשפט יאשר את התובענה שלכם כייצוגית
מטרת התובענה הייצוגית היא לנהל הליך משפטי אשר לא יכול היה לצאת לפועל במידה וכל אחד מהנפגעים נדרש היה לייצג את עצמו. לכן, השלב הראשון בניהול התביעה היצוגית הוא לפעול בשם הקבוצה לתיקון העיוותים והליקויים. בית המשפט בוחן האם הפגיעה של הגוף הגדול בכל אחד מחברי הקבוצה אכן מצדיקה תובענה ייצוגית או לחילופין דורשת תביעה נפרדת. על מנת לאשר את התביעה היצוגית יש לעמוד במספר תנאים:
- עילת תביעה אישית -קיומה של העילה לתובע הספציפי היא תנאי לאישור התובענה הייצוגית.
- עילה מבוססת– בית המשפט בוחן האם באופן עקרוני יש לתובענה סיכוי להצליח.
- עילה משותפת- בית המשפט צריך להשתכנע כי יש טעם להגיש תביעה משותפת על חשבון תביעה נפרדת.
- תום לב בית המשפט לא מאשר תביעות אשר בהן התובע נתפס כרודף פרסום או תובע סדרתי.
- סעד משותף– במסגרת בקשה לאישור התובענה כייצוגית יש לציין את הסעד. מבחינת בתי המשפט, הסעד הדרוש צריך להיות מידתי ולא מופרז.
הפיצוי לתובע ושכר טרחה לעורך הדין
לאחר שבית המשפט מאשר את התובענה כייצוגית יש לקבוע את הפיצוי המיועד להגיע אל התובע הייצוגי. היות והתובע נושא בעול לבדו, הפיצוי המגיע לו גבוה יותר מאשר הפיצוי לשאר חברי הקבוצה. אם ברצונכם לנהל את התביעה היצוגית ולהצליח ללא מכשולים, כדאי שתתנו את הדעת על גובה הפיצוי הזה. מעבר לכך, על בית המשפט לקבוע גם את שכר הטרחה לעורכי הדין המייצגים את התובעים. היקף התביעה הייצוגית ביחס לקבוצה ונסיבות ניהול התביעה יהיו פרמטרים חשובים בהחלטה על שכר הטרחה הרצוי.
הבדלים בין תביעות יצוגיות
על מנת להצליח לנהל תובענה ייצוגית כדאי להכיר את ההבדלים בין הנושאים לגביהם ניתן להגיש תביעות מן הסוג הזה. תביעות בענייני צרכנות, בנקאות וביטוח נוגעות בעניין שבין העוסק לבין הלקוח גם אם לא התקשרו בעסקה. תביעות בגין מעבר על חוקי ההגבלים העסקיים וניירות ערך דורשות חוות דעת של מומחים. לעומת זאת, תביעות בגין מפגעים סביבתיים מוגשות כנגד הגורם המפגע וזאת על פי החוק למניעת מפגעים סביבתיים. ישנן גם תביעות ייצוגיות המתנהלות מול רשות המיסים או גופים ציבוריים נוספים בגין עניינים הנוגעים לשוויון וסמכויות בית הדין לעבודה.
האם חייבים להצטרף אל התביעה היצוגית?
לא כל אדם המתאים להיכלל בקבוצה אשר בשמה מוגשת התובענה הייצוגית חייב להצטרף אליה. ישנם כאלו המעדיפים להגיש את התביעה באופן עצמאי וכך לדרוש סעדים גבוהים יותר, לעומת אחרים אשר לא מוצאים טעם בקבלת פיצוי בסכום קטן ולכן מוותרים מראש על התהליך. בכל מקרה, הצלחה בניהול התובענה הייצוגית תלויה בסבלנות שלכם, באנשי המקצוע שמלווים אתכם ובאופן בו תגישו את הבקשות הרצויות. זכרו כי תביעות ייצוגיות נמשכות זמן רב ולכן אל תוותרו על הזכויות אותן מעמיד לרשותכם החוק על מנת למצות את הדין גם עם תאגידים גדולים.