עובדים רבים מתפטרים מעבודתם עקב מצב בריאותי לקוי, שלהם עצמם או של קרוב משפחה, לצורך טיפול בו. אולם, חלק גדול מהם אינם מודעים לכך כי התפטרות בנסיבות אלו, דינה כפיטורים ועל כן זכאים הם לתשלום פיצויי פיטורים.
התפטרות בשל מצב בריאותי לקוי
חוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג – 1963 מונה מספר עילות אשר בהתקיימן, יכול עובד להתפטר מעבודתו והוא יהיה זכאי לתשלום פיצויי פיטורים כאילו פוטר. אחת מן העילות הללו מופיעה בסעיף 6 לחוק ועל פיה, עובד רשאי להתפטר מעבודתו בשל מצב בריאותו שלו או של בן משפחה, כאשר מצבו הרפואי ותנאי העבודה אינם מאפשרים לו להמשיך בעבודתו. תקנות פיצויי פיטורים מגדירות מיהו בן משפחה לעניין מימוש זכות זו:
- בן זוגו של העובד, לרבות ידוע בציבור;
- ילדו של העובד או הורה שלו;
- נכדו של העובד, סבו או הורה של בן זוגו של העובד הגר עמו ומכלכל אותו.
יש לציין כי עובד המתפטר בנסיבות אלו, חייב במתן הודעה מוקדמת למעסיק, בדומה לכל עובד אחר ואורכה של זו תהיה בהתאם לוותק של העובד. אם לא עשה כן, יכול ומסכום הפיצויים לו הוא זכאי, יקזז המעסיק את שווי שכרו בתקופת ההודעה המוקדמת. החריג לכלל זה הוא כאשר מצבו של העובד אינו מאפשר לו לתת הודעה מוקדמת, אז בית הדין לעבודה לא יותיר קיזוז כאמור. לחצו כאן למאמר על פיטורין בהריון
האם המצב הבריאותי חייב לנבוע מן העבודה?
הדעה הרווחת היא כי מצבו הבריאותי של העובד בגינו הוא מתפטר, צריך לנבוע מתנאי עבודתו ורק אז יוכל להתפטר ולהיות זכאי לתשלום פיצויי פיטורים. זוהי הנחה שגויה היות שלמעשה, לא חייב להיות כל קשר בין הליקוי הרפואי ממנו סובל העובד לבין מקום העבודה. על מנת שהעובד יהיה זכאי לפיצויי פטורים בגין עילה זו, כל שעליו להראות הוא כי מצבו הרפואי היה המניע להתפטרותו ומבחינה זו מדובר במבחן סובייקטיבי. כמו כן, יתבקש העובד להציג ממצאים רפואיים המעידים על מצבו הבריאותי וזהו הפן האובייקטיבי של התפטרות בנסיבות אלו.
הצעת עבודה חלופית מהמעסיק
כאשר עובד מעוניין להתפטר מעבודתו עקב מצב בריאותי לקוי, עליו להודיע למעסיק על כך ולאפשר לו להציע לעובד חלופות תעסוקה אשר יתאימו למגבלותיו הרפואיות או למסגרת הזמן הדרושה לו לשם טיפול בבן המשפחה החולה. ואכן, לא אחת, מנסה המעסיק להציע לעובד אלטרנטיבות תעסוקה. כאן עולה השאלה, האם במצב שכזה, בו מוצעת לעובד אפשרות תעסוקתית אחרת, יאבד הוא את זכאותו לפיצויי פיטורים? ובכן, לשאלה זו אין תשובה חד משמעית ויש לבחון כל מקרה לגופו. יחד עם זאת, ניתן לומר כי ככל שהצעתו של המעסיק היא קונקרטית, הולמת את השכלתו וניסיונו של העובד וברת ביצוע, יכול ובית הדין לעבודה יקבע כי בנסיבות אלו, לא זכאי העובד לתשלום פיצויי פיטורים.
הגשת מכתב התפטרות
משקיבל העובד החלטה להתפטר, יגיש מכתב התפטרות בכתב ובו יציין כי הוא מתפטר בשל מצב בריאותי, שלו או של בן משפחה. כמו כן, עליו לצרף מסמכים רפואיים המעידים על המצב הרפואי. נהוג לחשוב כי רק מכתב מרופא תעסוקתי מקיים דרישה זו, אולם הלכה למעשה, במקום או בנוסף למכתבו של הרופא התעסוקתי, ניתן לצרף למכתב ההתפטרות חוות דעת של רופא מומחה המטפל בעובד או בבן המשפחה. כך למשל, היה ומדובר במחלת הסרטן, מכתב מרופא אונקולוג, המסביר כי אין באפשרות העובד להמשיך בעבודתו בשל מחלתו, ימלא את דרישת הממצא הרפואי. מה קורה במצב שבו העובד מגיש מכתב התפטרות ללא מסמכים רפואיים? עובדה זו כשלעצמה לא תשלול מן העובד את הזכאות לפיצויי פיטורים, היות שמועד הצגת המסמך אינו בעל חשיבות רבה והדגש הנו על עצם קיומו של תיעוד רפואי רלוונטי בעת ההתפטרות.
השלמת המעסיק לפיצויים מלאים
מאז שנת 2008, עת נוצרה חובת ההפרשה לפנסיה, כספי הפיצויים של העובד מועברים לרכיב זה בתוך קרן הפנסיה. על כן, בעת סיום יחסי העבודה, על העובד לקבל מהמעסיק טופס 161 ומכתב שחרור כספים, על מנת שיוכל, אם ירצה בכך, לשחרר את כספי הפיצויים מהקרן. אולם שימו לב, כי לרוב, לא תמה בזאת חובת המעסיק לתשלום הפיצויים ועליו להשלים לעובד סכום כסף מסוים לסכום הנצבר בקרן. זאת כאשר המעסיק הפריש 6% משכר העובד לקרן הפיצויים ולא 8.33%. בעת הפרשה של 6% בלבד, נוצר פער בין הסכום שנצבר בקרן הפיצויים לבין סכום הפיצויים המלא לו זכאי העובד ( שכר עבודה של חודש כפול שנות העבודה). אז, יידרש המעסיק לבצע השלמה של הסכום לכדי פיצויי פיטורים מלאים.
מאמר זה נכתב על-ידי עורך דין דיני עבודה אהוד פאי, בעל תואר ראשון במשפטים ותואר שני במדיניות ציבורית. לשאול בנושא דוא"ל: [email protected], טל. 077-6596951. מאמר זה מהווה תוכן פרסומי, ואין באמור בו בכדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי