האוכלוסייה המקומית הנכבשת

 

הח'ליפות של עת'מאן

הפתנה הראשונה

* עת'מאן נתפס כפחות משמעי מקודמיו, ניהל מלחמות קודש רבות. דבר שיוחס לזכותו הוא עריכת הקוראן, ועם עריכת נוסח זה, יתר הנוסחים השונים הושמדו. עם זאת, מתחילות להתעורר באשר לשלטונו בעיות, כגון הטענה נגדו שמינה קרובי משפחתו למשרות ממשלתיות (נפוטיזם). כמו כן, היו חילוקי דעות בנוגע לחלוקת הכסף בין המנהיגות לבין הפרובינציות של המדינה. בשנות שלטונו אלה האחדות המוסלמית עורערה. בתקופה שלפני רצחו באו משלחות להתלונן בפניו (כגון מסורת המשלחת המצרית, שבשל הכוונה להתנקש בהם עם חזרתם למצרים, נרצח עת'מאן על ידם כאשר גילו זאת).

* עלי נתפש כאישיות טובה, לוחם אמיץ, מקורב למשפחתו. אך הרושם הוא שבשעת הקושי הוא אינו עומד במבחן, ובעל קשיים לקבל החלטות מהותיות.

קרב צפין – מעאויה, קרוב משפחתו של עת'מאן, דרש ועדת חקירה באשר לרציחתו של האחרון, ועלי מסרב לועדה זו. למעאויה נתונים טובים, משום שבעל ניסיון צבאי, תמיכה רבה במחנו. לעומת זאת, לעלי נתונים פחות טובים, אך הוא עושה את מיטב יכולתו, והוא עוזב את אלמדינה ומגיע לעראק. החל מנקודה זו, אלמדינה ומכה לא מהוות מוקדים פוליטיים חשובים. אחרי הניסיון למו"מ, כוחות יוצאים משני המחנות, ואלה נפגשים בצפין, אזור צפון – מזרח סוריה, דמשק, שם הקרב נערך.

ישנן בעיות וחוסרים במקורות באשר לקרב זה, ומרבית ההיסטוריוגרפיה כוללת נימה אישית ונטייה ברורה של החוקר לטובת צד מסוים, דבר שמשפיע על העדויות.

הכוח של מעאויה הלך וגבר, הוא השתלט על מצרים והגדיר את עצמו כח'ליף וכך עלה לשלטון.

מגמות סוציאו-כלכליות בתקופת הראשדון

 

סיבות להצלחת המוסלמים בכיבושיהם:

שתי המעצמות לא העלו בדעתם ששליטתם באזור תגיע לתומה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *