ישנם מסלולי לימודי תואר אשר מצריכים בשלב מסוים בחירת תחום התמחות. בין אותם המסלולים: לימודי משפטים, לימודי רפואה וכמובן, לימודי חינוך והוראה.
בחירת תחום ההתמחות יכולה להשפיע במידה רבה על איך יראה תחום העיסוק וסדר היום שלכם, כאשר יגיע הרגע להשתלב בעבודה "רצינית".
ומכיוון שיש לבחירה המון חשיבות והשפעה קיימת חשיבות גבוהה להשקיע את כל המאמצים והאנרגיה בדרך לקבלת ההחלטה הנכונה.
אז אם גם אתם נמצאים לקראת החלטה שכזאת, להלן מספר טיפים ישימים אשר יסייעו לכם במטרה:

טיפ 1 – להכיר את כל תחומי ההתמחות המוצעים  

מאוד יכול להיות שאתם ניגשים לתואר, כשאתם חושבים שאתם יודעים במאת האחוזים מה יהי התחום ההתמחות אותו תבחרו כשיגיע הזמן – לדוגמא, אתם פונים ללימודי חינוך, במטרה להתמחות בתחום של חינוך מיוחד.
עכשיו, ישנם מקרים בהם תדרשו לבחור בתחום ההתמחות כבר בשלבים מקדימים ואז, כנראה שתבצעו את הבחירה עליה חשבתם בתחילה.
יחד עם זאת, ההמלצה היא כן לגלות גמישות לשינויים כי מאוד יכול להיות שב"זמן אמת" אתם עתידים לגלות שדווקא תחומי התמחות אחרים, שאולי לא חשבתם עליכם טרם לכן, יכולים להיות לא פחות אטרקטיביים בעבורכם.
מהסיבה הזאת, ההמלצה היא לערוך היכרות מעמיקה עם כל התחומים האופציונאליים ואף להתעמק בכל תחום – להבין מה הוא כולל מבחינת הלימודים ולא פחות חשוב מכך, מהן האפשרויות המקצועיות אשר יוצעו לכם במידה ותבחרו בו.

טיפ 2 – להבין למה אתם מתאימים

כשאתם בוחרים תחום התמחות יש חשיבות גבוהה לנטיית הלב ולמידת העניין שאותו התחום מציע לכם. יחד עם זאת, קיימת חשיבות גבוהה להבין גם את מידת ההתאמה.
כלומר, שאם אתם לדוגמא מתחילים בלימודי משפטים והגעתם למסקנה, שהתחום הפלילי מאוד מעניין אתכם.
זה לא בהכרח אומר שאתם מתאימים לעבוד כפליליסטים. יש לקחת בחשבון, שבכדי לעבוד כעורכי דין פליליים יש צורך להיות קרי רוח, עם ביטחון עצמי גבוה ומודעות לעובדה שישנם מקרים בהם תדרשו לייצג גם אנשים המואשמים בפשעים לא פשוטים. אז כמובן, שקיימת חשיבות גבוהה שתבינו עם עצמכם אם אתם אכן ערוכים לעשות את זה או שלמרות העניין, עדיף לבחור דווקא בתחום התמחות אחר.
מעבר לכך, יש מסלולים מסוימים, אשר חלק מתחומי ההתמחות שלהם מצריכים הישגים וציונים גבוהים יותר מאחרים – וכאן תצטרכו גם לבדוק את הנושא הזה.

טיפ 3 – לשקול פנייה לקבלת ייעוץ/ סיוע בקבלת ההחלטה

במקרים רבים אתם יכולים למצוא את עצמכם במצב בו אתם לא בטוחים באיזה תחום לבחור – מה התחום שהכי נכון ומתאים בעבורכם.
במקרים כאלו, ההמלצה היא לפנות לקבל ייעוץ מקצועי – אולי ממישהו מהאקדמיה אשר מכיר אתכם ואת היכולות שלכם ומכיר גם את תחומי ההתמחות האופציונאליים – ובהתבסס על אותם הכלים והידע יוכל להמליץ לכם על תחום ההתמחות הנכון בעבורכם.
כמובן, אתם אלו שתחליטו בסופו של דבר אם לממש את ההמלצה או לא.. אבל היא ללא כל ספק יכולה להשפיע לכם על הבחירה (בעיקר אם אתם מתלבטים בין 2 תחומים).

לסיכום, בחירת תחום התמחות דומה במהותה לבחירת נושא הלימוד לתואר – מכיוון שברוב המקרים, יש לה חשיבות והשפעה על הקריירה העתידית שלכם.
מהסיבה הזאת, ההמלצה היא כמובן לא להקל ראש בהחלטה או לבצע בחירה אינטואיטיבית.
יש לשקול את כל האפשרויות בכובד ראש, להבין את המשמעות הן מבחינת הלימודים והן מבחינת העתיד התעסוקתי ורק אחרי שאתם מרגישים בטוחים ושלמים במאת האחוזים עם ההחלטה, לבצע אותה.